Praktisch stappenplan

 1. Schrijf je vierde leerjaar in.

  Klik op 'Inschrijven' op www.hetgrotevoetgangersexamen.be en kies je school uit de lijst (TIP: zoek op straatnaam).

 2. Kies of je een pakket wil ontvangen met of zonder handleiding (de handleiding is ook online raadpleegbaar of heb je misschien nog van vorig schooljaar).
  Kies of je papieren Voetgangersbrevetten Goud in het pakket wil of de brevetten liever digitaal invult.

 3. Vul je contactgegevens in, het aantal klassen en leerlingen en de examendatum.
  OPGELET: als de examendatum nog zou veranderen, kan je dat het best laten weten via voetgangersexamen@vsv.be. Op basis van die datum houden we je immers op de hoogte van het project.

 4. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en versturen we je pakket(ten). Per klas krijg je een pakket opgestuurd met een klasaffiche, 30 flyers voor de ouders, 30 polsbandjes voor de leerlingen, (desgewenst) een handleiding en (desgewenst) 30 Voetgangersbrevetten Goud. In de bevestigingsmail vind je de link naar de klaspagina waarop je de namen van de leerlingen kan ingeven, en later de brevetten downloaden.

 5. Download het nodige materiaal (rugnummers, wegwijzers, controlefiches) onder het tabje 'Materiaal en downloads'.
  WEETJE: als je een medaille Verkeer op School haalt, kan je als beloning ook stevige wegwijzers, klemborden, zelfklevende textielrugnummers of afgedrukte controlefiches kiezen. Meer info: https://www.verkeeropschool.be/projecten/medailles-verkeer-op-school/

 6. Stippel een parcours uit van ongeveer 1 kilometer waarin de vijf vaardigheden opgenomen zijn. Afhankelijk van de verkeerssituatie in de schoolomgeving kan je ook extra vaardigheden toevoegen. Maak al afspraken met controleurs, verkeersouders en/of politie.Heb je problemen met het parcours of de aanpak, kan je altijd contact opnemen met de VSV of een gratis Begeleiding op Maat aanvragen (zie 'Ondersteuning').

 7. Zorg dat je leerlingen goed voorbereid zijn. Je kan hen het filmpje tonen waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe de verschillende vaardigheiden correct moeten uitgevoerd worden, of je kan de voetgangersquiz spelen in de klas om de verkeersregels voor voetgangers op te frissen. 

 8. Oefen de vaardigheden en het parcours in met je leerlingen. In de handleiding vind je hoe je dat kan doen. Breng ook de ouders op de hoogte van het parcours.

 9. Laat je leerlingen het Grote Voetgangersexamen afleggen. Geraak je niet aan genoeg controleurs? Stap dan zelf mee achter je leerlingen. Je kan ze nog steeds één voor één het parcours laten afleggen, of ze eventueel per twee achter elkaar laten stappen waarbij ze halverwege de route van positie wisselen.

 10. Vul de voetgangersbrevetten in (online of handmatig) en print ze uit. Maak er eventueel een plechtig momentje van als je de brevetten en de polsbandjes uitdeelt aan je leerlingen.

 11. Laat de leerlingen (als je dat wil) een zelfevaluatie invullen (ook bij 'Materiaal en downloads').

 12. Als alles in orde is, krijgt je school een punt om een medaille Verkeer op School te behalen!