Van een geschilderd verkeersparcours op de speelplaats tot een heus verkeerspark, meer en meer scholen willen hun speelplaats inrichten tot verkeersparcours. Dirk Gabriëls, coach Educatie bij de VSV, vindt dat een goed idee. "Maar ga niet te impulsief te werk," zegt hij. "Denk na wat je precies wil doen met het parcours, en besef goed dat er voor- en nadelen zijn aan een geschilderd verkeersparcours." 

Stuurvaardigheid of verkeersvaardigheid?

"Wat wil je precies aanleren op een parcours? Het antwoord op die vraag bepaalt de inrichting van het parcours" vertelt Dirk. "Wil je de stuurvaardigheid trainen, wat we vroeger fietsbehendigheid noemden, dan kan je best een slalom verwerken in het parcours, of een dunne doorgang. Vooral het evenwicht moet geoefend. Ligt de nadruk eerder op verkeersvaardigheid, dan moet je meer verkeerselementen integreren: een kruispunt, voorrang, een zebrapad. Of je kan de twee combineren: een basisparcours waaraan je enkele verkeerselementen toevoegt, zoals een zebrapad, een stopstreep, een verkeerslicht."

Een geschilderd parcours

"Een afgelijnd parcours heeft zeker voordelen", aldus Dirk. "Het parcours is permanent voorhanden, dus leerkrachten moeten geen tijd meer steken in het 'klaarzetten'. Er zullen dus meer leerkrachten van gebruik maken, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Bovendien wordt verkeer zo een vast onderdeel op de speelplaats, wat de herkenbaarheid bij kinderen vergroot. Maak afspraken, laat ze (loop)fietsen tijdens de speeltijd, ga af en toe tijdens de les naar buiten."

"Nadeel is dan weer dat geschilderde lijnen niet 'dwingend' genoeg zijn. Een leerling die over een lijn fietst, ervaart dat niet snel als fout. Linten of kegels maken eenzelfde fout veel duidelijker. Daarnaast is een vast parcours ook minder dynamisch, dat spreekt voor zich." 

Creatief 

Het hoeft zeker geen geschilderd verkeerspark te zijn! Met wat creativiteit kan je op elke speelplaats een leuk fietsparcours maken.
"Vaak is een speelplaats al een verkeersparcours" vertelt Dirk. "Maak gebruik van de inrichting! De palen onder een afdak zijn perfect om tussen te slalommen, een basketbalring kan dienen om te vertragen en een bal in te gooien, een vuilbak is een hindernis, een zandbak biedt dan weer een andere ondergrond om over te fietsen."

Sportkoffer

"Met wat kegels en linten kom je ook al een heel eind" benadrukt Dirk nog. "In elke handleiding bij de fietsbrevetten van de VSV staat duidelijk uitgelegd hoe je een fietsparcours kan opstellen. Het is echt makkelijker dan je denkt."

Wie toch graag concrete hulp wil bij een al dan niet permanent verkeersparcours op de speelplaats, kan altijd de hulp van de VSV inschakelen. Stuur daarvoor een mailtje naar begeleidingopmaat@vsv.be en we bekijken samen wat we voor je school kunnen betekenen!