Om met je kleuters het Loopfietsbrevet te behalen, doorloop je de volgende stappen.

1. Prik een datum

Je kan de loopfietstest afnemen op een datum naar keuze. Zorg er wel voor dat je voldoende geoefend hebt.
Het niveauverschil tussen kleuters is soms groot. Merk je dat je kleuters al met een echte fiets kunnen rijden, dan verwijzen we graag naar het Fietsbrevet Brons.

2. Schrijf je klas in

Inschrijven kan van 1 september 2023 tot 1 juni 2024.

Kies je school uit de lijst (zoek best op straatnaam), vul je contactgegevens in en geef het aantal deelnemers en de datum van de eindtest in. Je kan kiezen voor digitale loopfietsbrevetten (invullen op de website en printen) of voorgedrukte brevetten (opgestuurd naar de school en schriftelijk invulllen). 

Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en versturen we je pakket met de brevetjes. Koos je voor digitale brevetten, dan kan je de namen van je kleuters al ingeven via de brevettenknop op de website.

3. Oefen de vaardigheden

De vaardigheden die de kleuters moeten beheersen om hun Loopfietsbrevet te behalen, kan je trainen in spelvorm. De oefeningen vind je onder 'lesmateriaal'. De spelletjes zijn gerangschikt volgens moeilijkheidsgraad, je kan dus best beginnen met het eerste spel. Als je deze opbouw volgt, werk je steeds in de juiste ontwikkelingsfase van je kleuters.

Spelenderwijs oefen je negen vaardigheden:

  1. Links en rechts kijken
  2. Horen, geluiden lokaliseren
  3. Evenwichtsbehoud
  4. Opstappen en vertrekken
  5. Rechtdoor rijden
  6. Benen in de lucht
  7. Over een andere ondergrond rijden
  8. Slalommen
  9. Stoppen

Praktisch:
• Voor veel van deze spelletjes heb je één loopfiets per kleuter nodig. Heeft de school niet voldoende loopfietsen, dan kan je vragen of de kleuters hun eigen loopfiets meebrengen of kan je de spelletjes met de helft van de groep spelen. De andere kleuters kijken dan even toe. Nadien wissel je de groepen.
• Als je loopfietstraining geeft, kijk dan altijd na of de zadels op de juiste hoogte staan, zodat de voeten van de kleuters stabiel en volledig op de grond staan.
• Naar het einde toe kan je het parcours van de eindtest al eens opstellen en oefenen. Zo is de opstelling zowel voor jou als voor de leerlingen op de dag van de test geen verrassing

4. Maak de test bekend en zoek een extra begeleider

Licht de ouders en de rest van de school in over het Loopfietsbrevet.

Om de eindtest af te nemen, raden wij je de hulp van minstens één extra begeleider aan. Denk aan de turnleerkracht, (klas)leerkracht, de directie of een (verkeers)ouder. Overloop samen met de begeleider de vaardigheden die de leerlingen moeten beheersen en hoe je ze gaat evalueren. Neem er ook de controlefiche bij en spreek af wie de leerlingen beoordeelt en hoe.

5. De eindtest Loopfietsbrevet

Om het Loopfietsbrevet te behalen, moeten de kleuters negen vaardigheden beheersen. De eerste drie test je met een spelletje, de andere door de leerlingen een stuurvaardigheidsparcours te laten afleggen.

Het volledige parcours en de spelletjes voor de eindtest vind je onder 'lesmateriaal'.

Alle kleuters dragen een fluohesje

Laat de kleuters het parcours om de beurt afleggen. Zo kan je elke leerling observeren bij de vaardigheden die hij uitvoert. Om dat efficiënt te laten verlopen, kan je best de klas in twee splitsen. De helft van de leerlingen staat klaar om het parcours af te leggen. De andere helft oefent met de extra begeleider de vaardigheden nog wat verder in met de spelletjes.

6. Beoordeling

Tijdens de spelletjes en het parcours beoordeel je de kleuters met de controlefiche. Je vindt een downloadbaar
exemplaar onder 'lesmateriaal'. Gebruik één controlefiche per klas. Om de controle snel te laten verlopen,
duid je alleen de fouten aan. Onderaan op de controlefiche is er plaats voorzien voor opmerkingen.

Wees correct in de beoordeling. Al hoeft een kleine correctie niet te betekenen dat de leerling faalt voor de hele test. Wanneer een kind bijvoorbeeld een paaltje raakt, maar de vaardigheid verder goed beheerst, kan het toch slagen voor de vaardigheid. Vertrouw daarvoor op jouw inschattingsvermogen en kennis van de capaciteiten van je kleuters.

7. Deel de loopfietsbrevetten uit

Na de eindtest krijgt elke kleuter het Loopfietsbrevet. Daarop vink je de vaardigheden aan waarvoor de kleuter slaagde. Het Loopfietsbrevet is zo opgesteld dat ieder kind beloond wordt voor zijn inspanning, geslaagd of niet geslaagd. Naast het brevet krijgt de kleuter als beloning een reflecterende sticker om op zijn fiets of boekentas te kleven.

Je deelt de fietsbrevetten en stickers best zo snel mogelijk na de test uit. Zo weten de kinderen nog goed wat de verschillende vaardigheden omvatten en kunnen ze terugblikken op hun prestatie. Het is ook prettig voor de kleuters als je hier een plechtig momentje van maakt samen met de ouders en de directie.

8. Evalueer

Bespreek samen met je kleuters hoe ze het parcours ervaren hebben: wat ging goed? Wat vonden ze moeilijk? 
Hiervoor kan je de zelfevaluatie gebruiken die je bij 'lesmateriaal' terugvindt.

Vul tot slot de evaluatie in die je via e-mail van de VSV krijgt.