Het project

Met Helm Op Fluo Top helpen we basisscholen om hun leerlingen te stimuleren om ook tijdens de donkere maanden te voet of met de fiets naar school te komen. Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, verzamelen de leerlingen stickers en sparen ze voor beloningen.

Hoe werkt het?

1. Van 1 juni tot en met 7 oktober 2022: inschrijvingen

Neem bij voorkeur deel aan de DIGITALE versie van Helm Op Fluo Top. Via het smartboard volg je de resultaten van je leerlingen op, de prijzen en beloningen zijn dezelfde. Je kan ook 'mixen' door bijvoorbeeld de kleuters met échte stickertjes te laten sparen en de lagere school digitaal. Bij inschrijving zoek je je school in de lijst (tip: zoek op straatnaam), vul het (geschatte) aantal klassen en leerlingen en je contactgegevens in.

2. Week voor de herfstvakantie: het materiaal

Ten laatste een week voor de herfstvakantie ontvang je een gratis pakket met alles wat je nodig hebt om Helm Op Fluo Top te organiseren: stickerkaarten, stickertjes, affiches en klasposters. Probeer de stickerkaarten nog voor de vakantie aan de leerlingen te bezorgen.
Onder 'downloads' vind je een brief die je kan gebruiken om de ouders te informeren, extra posters en lesmateriaal.

3. Meteen na de herfstvakantie: start de actie!

Helm Op Fluo Top loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, van 7 november 2022 tot en met 17 februari 2023. Hoofddoel is om leerlingen aan te moedigen ook tijdens de donkere of koude dagen te voet of met de fiets naar school te komen. En dat op een veilige manier uiteraard! Wie ’s morgens met een fluohesje naar school komt, krijgt een sticker. Ook een fietshelm levert een sticker op.

Spreek op voorhand duidelijk af hoe je de actie gaat aanpakken: wanneer en door wie wordt er gecontroleerd? Wanneer deel je de (digitale) stickers uit? Koppel je nog extra lokale beloningen aan bepaalde vakjes? Je kan de stickers dagelijks uitdelen aan de schoolpoort of ze zelf op de stickerkaart kleven. Je kan de stickers dagelijks uitdelen via het smartboard, aan de schoolpoort of ze zelf op de spaarkaart kleven. Hoe je de actie concreet aanpakt op school, doet er op zich niet zoveel toe. Het resultaat telt!

4. November: wedstrijd vakje 21

Leerlingen die 21 stickers verzameld hebben, kunnen deelnemen aan de individuele wedstrijd en zo kans maken op extra prijzen. Het wedstrijdreglement vind je vanaf november op deze website. Deelnemen kan tot en met 10 maart 2023.

5. Krokusvakantie: einde van de actie

We raden je aan om de actie tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie te laten lopen. Dat zijn de donkerste maanden. Uiteraard is het geen probleem om een beetje vroeger of later te starten of te stoppen als dat beter uitkomt binnen de organisatie van de school. Veel scholen sluiten de actie af met een leuk momentje: een fluofeest, een modeshow, een fluotombola, ... Leuke ideeën of foto's mag je ons altijd bezorgen via helmopfluotop@vsv.be!

6. Na de actie: wedstrijd klasposter

Klassen die hun klasposter helemaal vol kregen, maken kans op toffe prijzen. Stuur vóór 10 maart 2023 een leuke foto van je leerlingen bij de volle (al dan niet digitale) poster in via het wedstrijdformulier op de website.

De winnaars worden bekendgemaakt in april 2023. Onder 'Partners en beloningen' vind je een overzicht van de leuke prijzen die je kan winnen. De moeite!

Tip 1: spaar digitaal!

Je verlicht de werklast voor jezelf én je bent milieubewuster! Zet de website 's morgens open op het smartboard en de leerlingen kunnen zelf aanduiden of ze met een helm/hesje naar school kwamen.

Tip 2: koppel zelf een beloning aan de stickers

Als school of klas kan je extra beloningen toevoegen aan bepaalde vakjes op de stickerkaart. Hieronder vind je alvast enkele voorbeelden:

• De hele school heeft vakje 10 bereikt? De speeltijd duurt 10 minuutjes langer!
  • Iedereen van klas 4A heeft 25 stickers gespaard? Een dag geen huiswerk!
  • Alle leerlingen behaalden de sticker op vakje 35? De kinderen krijgen cake!