Hoe werkt het?

1. Van 3 juni tot en met 25 september 2024: inschrijven

Neem bij voorkeur deel aan de digitale versie van Helm Op Fluo Top. Via het smartboard volg je de resultaten van je leerlingen op, de prijzen en beloningen zijn dezelfde. Voor de digitale versie kan je inschrijven tot aan de start van de actie (tot en met vrijdag 3 november 2024). Voor de papieren versie kan je inschrijven tot en met woensdag 25 september. Zo kunnen we tijdig de nodige materialen bezorgen.

Bij je inschrijving zoek je je school in de lijst (tip: zoek op straatnaam). Vul het (geschatte) aantal klassen, aantal leerlingen en je contactgegevens in.
Belangrijk: 1 persoon inschrijft voor heel de school. Stem dus vooraf goed af.

Wist je trouwens dat komend schooljaar hét ideale jaar is om digitaal deel te nemen? Vanaf schooljaar 2025-2026 zetten we volop in op Helm Op Fluo Top digitaal. We zullen dan geen papieren stickerkaarten en stickers meer verdelen. Maak daarom nu alvast kennis met ons digitaal spaarsysteem.

2. Week voor de herfstvakantie: het materiaal 

Als je voor papier koos, ontvang je een week voor de herfstvakantie een gratis pakket met alles wat je nodig hebt om Helm Op Fluo Top te organiseren: stickerkaarten, stickertjes, affiches en klasposters. Probeer de stickerkaarten nog voor de vakantie aan de leerlingen te bezorgen. 
Onder 'materiaal' vind je een brief die je kan gebruiken om de ouders te informeren, extra posters en lesmateriaal. 

 3. Meteen na de herfstvakantie: start van de actie!

Helm Op Fluo Top loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, van maandag 4 november 2024 tot en met vrijdag 28 februari 2025. Hoofddoel is om leerlingen aan te moedigen ook tijdens de donkere of koude dagen te voet of met de fiets naar school te komen. En dat op een veilige manier uiteraard! Wie ’s morgens met een fluohesje naar school komt, krijgt een sticker. Ook een fietshelm levert een sticker op. 

Spreek op voorhand duidelijk af hoe je de actie gaat aanpakken: wanneer en door wie wordt er gecontroleerd? Wanneer deel je de (digitale) stickers uit? Koppel je nog extra lokale beloningen aan bepaalde vakjes? Je kan de stickers dagelijks of wekelijks uitdelen via het smartboard, aan de schoolpoort of ze zelf op de spaarkaart kleven. Hoe je de actie concreet aanpakt op school bepaal je zelf. 

Sparen je leerlingen digitaal? Bezorg dan zeker ook de leerlingencodes aan de ouders. Zo kunnen ze zelf hun beloningen verzilveren. Bij 'digitaal sparen' zie je hoe je dit best aanpakt. Eind november zullen flinke spaarders hun eerste prijs al behalen. 

 

4. Krokusvakantie: einde van de actie

De actie loopt tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie. Veel scholen sluiten de actie af met een leuk event: een fluofeest, een modeshow, een fluotombola, ... Leuke ideeën of foto's mag je ons altijd bezorgen via helmopfluotop@vsv.be!

5. Na de actie: wedstrijd klasposter

Klassen die hun klasposter helemaal vol kregen, maken kans op toffe prijzen. Maak een leuke foto van je leerlingen bij de volle (al dan niet digitale) poster. Stuur deze vóór 24 maart 2025 in via het wedstrijdformulier dat je dan zal terugvinden op deze website. In april 2025 maken we de winnaars bekend. 

Onder 'Partners en beloningen' vind je een overzicht van de leuke prijzen die je kan winnen. En die zijn meer dan de moeite waard!