Hoe werkt het?

1. Van 1 juni tot en met 3 november 2023: inschrijvingen

Neem bij voorkeur deel aan de digitale versie van Helm Op Fluo Top. Via het smartboard volg je de resultaten van je leerlingen op, de prijzen en beloningen zijn dezelfde. Voor de digitale versie kan je inschrijven tot aan de start van de actie (tot en met vrijdag 3 november 2023). Voor de papieren versie kan je inschrijven tot en met woensdag 27 september. Zo kunnen we tijdig de nodige materialen bezorgen.

Je kan ook digitaal en papier 'mixen' door bijvoorbeeld de kleuters met échte stickertjes te laten sparen en de lagere school digitaal. Schrijf dan ook tijdig in. Bij inschrijving zoek je je school in de lijst (tip: zoek op straatnaam). Vul het (geschatte) aantal klassen, aantal leerlingen en je contactgegevens in.
Belangrijk: 1 persoon inschrijft voor heel de school. Stem dus vooraf goed af.

2. Week voor de herfstvakantie: het materiaal 

Als je voor papier koos, ontvang je een week voor de herfstvakantie een gratis pakket met alles wat je nodig hebt om Helm Op Fluo Top te organiseren: stickerkaarten, stickertjes, affiches en klasposters. Probeer de stickerkaarten nog voor de vakantie aan de leerlingen te bezorgen. 
Onder 'materiaal' vind je een brief die je kan gebruiken om de ouders te informeren, extra posters en lesmateriaal. 

 3. Meteen na de herfstvakantie: start van de actie!


Helm Op Fluo Top loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, van maandag 6 november 2023 tot en met vrijdag 9 februari 2024. Hoofddoel is om leerlingen aan te moedigen ook tijdens de donkere of koude dagen te voet of met de fiets naar school te komen. En dat op een veilige manier uiteraard! Wie ’s morgens met een fluohesje naar school komt, krijgt een sticker. Ook een fietshelm levert een sticker op. 

Spreek op voorhand duidelijk af hoe je de actie gaat aanpakken: wanneer en door wie wordt er gecontroleerd? Wanneer deel je de (digitale) stickers uit? Koppel je nog extra lokale beloningen aan bepaalde vakjes? Je kan de stickers dagelijks of wekelijks uitdelen via het smartboard, aan de schoolpoort of ze zelf op de spaarkaart kleven. Hoe je de actie concreet aanpakt op school bepaal je zelf. 

Sparen je leerlingen digitaal? Bezorg dan zeker ook de leerlingencodes aan de ouders. Zo kunnen ze zelf hun beloningen verzilveren. Begin december zullen de eerst prijzen bij elkaar gespaard kunnen zijn. Bezorg tegen dan ook de 'ouderbrief beloningen verzilveren' aan de ouders van de digitale spaarders. 

4. Krokusvakantie: einde van de actie


De actie loopt tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie. Veel scholen sluiten de actie af met een leuk event: een fluofeest, een modeshow, een fluotombola, ... Leuke ideeën of foto's mag je ons altijd bezorgen via helmopfluotop@vsv.be!

5. Na de actie: wedstrijd klasposter


Klassen die hun klasposter helemaal vol kregen, maken kans op toffe prijzen. Maak een leuke foto van je leerlingen bij de volle (al dan niet digitale) poster. Stuur deze vóór 1 maart 2024 in via het wedstrijdformulier op de website. In april 2024 maken we de winnaars bekend. 
Onder 'Partners en beloningen' vind je een overzicht van de leuke prijzen die je kan winnen. Zeker de moeite waard! 

TIPS
1. Spaar digitaal!

Je verlicht de werklast voor jezelf én je bent milieubewuster! Zet de website 's morgens open op het smartboard en de leerlingen kunnen zelf aanduiden of ze met een helm/hesje naar school kwamen. 

2. Koppel zelf een beloning aan de stickers

Als school of klas kan je extra beloningen toevoegen aan bepaalde vakjes op de stickerkaart. Hier alvast enkele leuke voorbeelden:

  • De hele school heeft vakje 10 bereikt? De speeltijd duurt 10 minuutjes langer!
  • Iedereen van klas 4A heeft 25 stickers gespaard? Een dag geen huiswerk!
  • Alle leerlingen behaalden de sticker op vakje 35? De kinderen krijgen cake!