Focus op fietsen

“Kinderen veilig leren fietsen, dat vinden we belangrijk. Zeker in een fietsstad als Leuven”, zegt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera. “Op school leren ze over de verkeersregels. Met het nieuwe verkeerspark in Heverlee, dat mee tot stand kwam dankzij de expertise van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), kunnen ze nu vooral leren door te doen.

Het is heel fijn dat ze met de school naar hier kunnen komen en op een veilige manier leren fietsen, de verkeersborden lezen en gevaarlijke situaties inschatten. Zo beheersen ze hun fiets al goed en hebben ze inzicht in het verkeer voordat ze zich op de weg begeven. Dat stelt me gerust, als schepen en als ouder.”

Lessen en verjaardagsfeestjes

Sinds dit schooljaar zijn de fietslessen in het verkeerspark gestart. “We geven les aan kinderen van de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar. De lessen worden stapsgewijs en doelgroepgericht aangeboden, afhankelijk van de leeftijd. ​ Er is ook ​een spannende quiz waarin we dieper ingaan op de verkeersregels voor fietsers en voetgangers”, legt initiatiefneemster Kristel Vandenbempt uit. ​

“Daarnaast komen ook andere organisaties buiten de schooluren langs om les te geven. Zo organiseerde Sporty Leuven in de herfstvakantie zijn eerste fietskamp voor de allerkleinsten. En in het weekend organiseren onze vrijwilligers ook verjaardagsfeestjes!"

Praktisch

Het Verkeerspark Heverlee ligt in een mooie en rustige omgeving aan de rand van Heverleebos (Prosperdreef 3, 3001 Leuven).

Scholen kunnen een lesmoment reserveren op www.verkeersparkheverlee.be. Daar vind je ook informatie over de mogelijkheden om het Verkeerspark te gebruiken voor verjaardagsfeestjes.

We gingen een kijkje nemen hoe een klasbezoek aan Verkeerspark Heverlee er aan toe gaat. Ontdek het hier: