Een 'VERO' is een verkeerseducatieve route, gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. In Pelt vind je zo twee routes waarmee de kinderen de belangrijkste fietsvaardigheden langs verschillende verkeerssituaties kunnen inoefenen. "Theorieles over het verkeer in de klas is een ding, maar dankzij de VERO's leren de kinderen de belangrijkste fietsvaardigheden kennen vanop de fiets." aldus Lucca. 

Ondersteuning voor fietsexamen

"Voor de scholen van Neerpelt organiseerde de gemeente in het verleden een fietsexamen", vertelt Carmen. "Maar sinds de fusie met Overpelt hebben we dubbel zoveel scholen. Daarom vragen we de scholen vanaf nu om op zelfstandige basis een fietsexamen te organiseren. Op die manier kunnen ze zelf kiezen wanneer ze Het Grote Fietsexamen afnemen, bijvoorbeeld tijdens een verkeers- of sportweek. Uiteraard willen we hen daarbij maximaal ondersteunen. Daarom hebben we deze twee VERO's ontwikkeld."

Aanpak

"Een begeleider van de VSV heeft ons geholpen met het uitstippelen van de routes. De parcours zijn elk ongeveer 3,5 km lang en passeren een gevarieerd aanbod aan verkeerssituaties. Zo fiets je bijvoorbeeld langs een overweg, een aantal oversteekplaatsen, kruispunten en voorrangswegen. In samenwerking met grafisch ontwerper Van Bun hebben we vervolgens herkenbare, duidelijke en kindvriendelijke infoborden ontworpen. Op de borden aan de start van elke route is handige uitleg te vinden over de 5 fietsvaardigheden van het fietsexamen. Dankzij de tips op de borden kan de leerkracht of (groot)ouder makkelijk alle stappen volgen om elke vaardigheid volgens de regels uit te voeren. Op elk bord is ook een QR-code te vinden die linkt naar meer uitleg en filmpjes."

Communicatie

"Samen met de kinderen hebben we een promofilmpje gemaakt, alle scholen zijn op de hoogte, en via de sociale media bereiken we ook ouders en grootouders. We zijn heel tevreden met het resultaat en krijgen zoveel positieve reacties, zowel van scholen als van ouders! De routes worden eind dit schooljaar uiteraard ook officieel geëvalueerd, zodat we eventueel kunnen bijsturen waar nodig. Volgend jaar maken we ze dan definitief."

Scholen en/of gemeenten die geïnspireerd zijn door de Peltse aanpak en zelf denken aan een VERO, mogen altijd contact opnemen met de VSV (begeleidingopmaat@vsv.be) of met de gemeente Pelt.

Hieronder een filmpje waarin enkele jonge Peltenaren de fietsroutes uittesten: