Elke school kent wel een of meerdere ouders die af en toe een handje toesteken bij bijvoorbeeld een begeleide fietstocht, of controleren bij een fietsexamen, of stickertjes helpen uitdelen bij Helm Op Fluo Top. Moedig deze mensen aan om zich officieel te registreren als verkeersouder bij de VSV.

Momenteel (november 2021) zijn er 1745 verkeersouders geregistreerd bij de VSV. Elk jaar vragen we de verkeersouders of ze het volgende schooljaar nog actief blijven, wat ze het afgelopen schooljaar zoal gedaan hebben en waarmee we hen nog meer kunnen ondersteunen. Op die manier houden we het verkeersouderbestand niet alleen actueel, we krijgen ook een mooi beeld van de Vlaamse verkeersouders: wie zijn ze? Wat doen ze?   

De resultaten van de laatste bevraging, ingevuld door 1.132 verkeersouders, geven we je hier graag mee. 

Wie zijn ze? 

70% van alle verkeersouders zijn vrouwen, tegenover 30% mannen. Meer dan de helft van de verkeersouders zijn tussen 33 en 43 jaar. 71% van alle verkeersouders heeft kinderen of kleinkinderen op school. 

PS: de verkeersouders in Vlaanderen zijn ook 'likebaar' op facebook en wie collega-verkeersouders wil leren kennen, kan zich lid maken van de facebookgroep!

Wat doen ze? 

De taken van een verkeersouder kunnen heel uiteenlopend zijn en verschillen van school tot school. Bijna de helft (46%) van de verkeersouders maakt deel uit van een verkeerswerkgroep.

38% helpt bij sensibiliseringsacties zoals Helm Op Fluo Top en 31%  organiseert al eens een verkeersactiviteit op school (verkeersweek, fluoactie, fietsparcours). 3% helpt bij de begeleiding van kinderen tijdens een schooluitstap (naar de bib, het zwembad,...). 26% van de verkeersouders controleert tijdens een fietsexamen, 22% bij een voetgangersexamen. En liefst 28% van alle verkeersouders is ook gemachtigde opzichter en helpt de kinderen bij het oversteken aan de schoolpoort! 

Verkeersouders op jouw school

Verkeersouders zijn een absolute meerwaarde voor je school! Verkeersveiligheid is immers geen taak van leerkrachten alleen. Hoe groter het draagvlak, hoe groter het resultaat. Maak er daarom werk van!

Waarschijnlijk heb je al helpende handen op school. Vraag deze mensen om zich te registreren als verkeersouder (je kan daarvoor eventueel onderstaande brief gebruiken). Registreren is helemaal gratis en ze krijgen er een tof startpekket met  fluohesje bovenop! Ook verdient de school met verkeersouders een punt om een medaille Verkeer op School te behalen.

Alle info: www.verkeersouders.be