1. Fietscontrole
Het loont de moeite om voor het fietsexamen een fietscontrole te organiseren. In het gratis pakket van Het Grote Fietsexamen zitten 30 fietscontrolekaarten die je rond het stuur kan hangen. Leerlingen wiens fiets niet wettelijk in orde is, mogen niet deelnemen aan het fietsexamen! Wie voorafgaand aan het examen graag een les geeft over de fiets en de verplichte onderdelen, kan ook het gratis pakket 'Fietscontrole' bestellen Er is ook een leuke les over fietsonderhoud, waarin leerlingen leren hoe ze hun fiets best kunnen schoonmaken en hoe ze banden moeten oppompen. 

2. De route bewegwijzeren 
Sommige gemeenten hebben vaste wegwijzers voor het fietsparcours, je kan bij de VSV ook stevige wegwijzers als beloning kiezen als je een medaille Verkeer op School hebt behaald, of je kan wegwijzers downloaden en printen op A4 of A3 via www.hetgrotefietsexamen.be. We raden aan de route op voorhand in te oefenen en mee te delen aan de ouders zodat zij ook op de hoogte zijn. 

3. Gebrek aan controleurs?
Werkt je school al met verkeersouders? Zij kunnen zeker een handje toesteken tijdens het fietsexamen! Zijn ze trouwens al geregistreerd als verkeersouder? Dat kan helemaal gratis op www.verkeersouders.be! Of heb je al gedacht aan leden van de lokale afdeling van OKRA of KWB om te komen helpen controleren? 

4. Brevetten: digitaal of analoog?
Je kan kiezen of je de Fietsbrevetten Goud digitaal invult, of liever met balpen. In het eerste geval voeg je de klas en de namen van je leerlingen in via de link die je gemaild krijgt van de VSV. Geef je graag opmerkingen mee, dan kan dat op het opmerkingenblad. Vergeet dan niet bij het printen rectoverso te printen, zo staan de opmerkingen mooi op de achterkant van het brevet. In het tweede geval bestel je bij inschrijving een pakket met 30 papieren brevetten. 

5. Het gratis pakket
Bij je inschrijving kan je een pakket bestellen met of zonder handleiding (de handleiding heb je misschien nog van het vorige schooljaar en ze is ook online raadpleegbaar), en met of zonder brevetten. Voorts vind je in het pakket: 30 flyers voor de ouders, een klasaffiche, 30 reflecterende fietsstickers en 30 fietscontrolehangers.

6. De voorbereiding
Als voorbereiding kan je met je leerlingen De Grote Fietsquiz spelen: een ludieke en plezierige klasquiz die de fietsreglementering opfrist.
Ook kan je met je leerlingen het filmpje over de vijf vaardigheden bekijken. Deze vaardigheden worden getest tijdens Het Grote Fietsexamen. Je kan ‘extra’ vaardigheden inoefenen en testen, afhankelijk van je schoolomgeving. Check de oefen- en controlefiches onder ‘downloads en materiaal’.

7. Deelnemers nummeren
Er zijn genummerde fluohesjes (de VSV organiseert jaarlijks een facebookwedstrijd waarmee je een set kan winnen). Als je een medaille Verkeer op School hebt gewonnen, kan je als beloning textielstickers kiezen om hesjes te nummeren. Of je print de nummers op www.hetgrotefietsexamen.be en je bevestigt ze met een veiligheidsspeld op de hesjes.

8. Zelfevaluatie voor de leerlingen
Zowel voor de ouders als voor de leerkracht is het interessant om te weten hoe de leerlingen het fietsexamen zelf hebben ervaren. Je kan op basis van de zelfevaluatie zelfs de quotering op de brevetten nog aanpassen. 

9. Hulp nodig? 
Mocht je moeilijkheden hebben bij het uitstippelen van een parcours, of bij de organisatie van het fietsexamen dan mag je altijd een gratis begeleiding vragen aan de VSV. Een VSV-medewerker komt naar jouw school en geeft een workshop naar keuze. Dat kan op een (halve) dag, tijdens een pedagogische studiedag of na de schooluren. Gratis! 

10. Plechtige brevettenuitreiking
Na afloop krijgen alle leerlingen hun Fietsbrevet Goud en een reflecterende fietssticker als cadeautje.

Inschrijven voor Het Grote Fietsexamen kan nu en hier: www.hetgrotefietsexamen.be!