Schoolspits analyseren met dronebeelden
Vrije basisschool De Springplank in Heusden-Zolder heeft de schoolomgeving tijdens de spitsuren gefilmd met een drone.
Op die manier konden ze de verkeersstroom beter in beeld brengen, en werd ook duidelijker hoe ouders zich gedragen als er geen controlerende agent aan de schoolpoort staat.
De schoolmascottes Fluo en Fluette sensibilseren de ouders aan de schoolpoort met ludieke acties.
Nele en Yuri, stel jullie school even kort voor.
De Springplank is een basisschool met ongeveer 400 leerlingen en 30 leerkrachten in Eversel, een deelgemeente van Heusden-Zolder. De school ligt in een woonwijk, aan een doorgangsweg. Een groot deel van de kinderen woont in een straal van 2 kilometer rond de school, het merendeel van hen komt met de auto naar school. We merken dat het aantal voetgangers en fietsers groter is tijdens verkeersacties en wanneer het ’s ochtends vroeger licht is. De leerkrachten die dicht bij de school wonen, komen met de fiets.
Welke vernieuwingen hebben jullie op verkeersvlak zoal doorgevoerd?
Lang geleden werd beslist dat de fietsers na school als eerste mogen vertrekken. Het autoverkeer in de straat wordt tegengehouden aan het zebrapad, zodat de fietsers alle ruimte hebben. Eenmaal de fietsers goed vertrokken zijn, begeleiden we kinderen die met de auto afgehaald worden, tot aan de poort waar de ouders staan te wachten.
De parkeersituatie aan de school is heringericht met parkeerplaatsen voor leerkrachten om het in- en uitrijden nabij het fietspad voor de school te vermijden. Vlakbij de school zijn de parkeerplekken beperkt. De ouders kunnen gebruik maken van een parkeerweide op wandelafstand van de school.
We doen meermaals per jaar verkeersacties, begeleid door onze schoolmascottes Fluo en Fluette van de oudervereniging. Ze staan aan de schoolpoort en ze stimuleren de leerlingen en hun ouders op een ludieke manier om veilig en zichtbaar naar school te komen, al dan niet in combinatie met gekende verkeersacties: Strapdag, Helm op Fluo Top, Verkeersweek, enzovoort. Aan sommige acties koppelen we beloningen of we steunen een goed doel, zo verzamelden we bijvoorbeeld dopjes voor blindengeleidehonden.
Bij het analyseren van de schoolomgeving hebben we de schoolspits met een drone in beeld gebracht. We konden hiervoor beroep doen op student-dronepiloten van de politieschool. Vaak is er aan de schoolpoort toezicht door de wijkagent, maar we hoorden dat ouders zich toch op een andere manier gedragen als er geen agent staat. Daarom hebben we de actie niet op voorhand aangekondigd. De drone gaf ons de mogelijkheid om te zien hoe het eraan toegaat zonder die agent. Ook namen we de beelden ruim genoeg zodat we ook het toe- en wegrijden mee in beeld hadden. Dat is aan de schoolpoort zelf vrij moeilijk in 1 oogopslag te observeren.
Is het werk hiermee af?
Vanuit Route-2-School werd de verkeerssituatie rond de school duidelijk in kaart gebracht. Samen met de gemeente Heusden-Zolder, Mobiel 21, de wijkagent, de oudervereniging en de school werken we een plan uit om de schoolomgeving veiliger te maken. Er is een subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid voor enkele quick-wins op het vlak van infrastructuur. Samen met de leerlingen van de 3e graad, de ouders, de leerkrachten en de buurtbewoners willen we verder aan de slag gaan om de knelpunten en onveilige situaties rond de school en op weg naar school aan te pakken. Door dit te bespreken op meerdere niveaus, merken we wel dat de omgeving rond de school ook kan aangepakt worden.
Hoe reageerden de ouders en buurtbewoners op de vernieuwingen?
De ludieke acties van Fluo en Fluette worden altijd goed onthaald. De sensibilisering heeft ook effect: we zien meer fluo, meer helmen, meer voetgangers, meer fietsers, … Om niet te vervallen in oude gewoontes onderneemt de oudervereniging vaak acties verspreid over het schooljaar. Er is sowieso een grote betrokkenheid bij de school, zowel bij de ouders als in de buurt.
Hoe communiceren jullie met de ouders over verkeer?
In de maandelijkse nieuwsbrief van de school is er steevast een verkeersrubriek. Hier is ruimte voor nieuwtjes, opfrissen van afspraken, aankondigen van acties, enzovoort. De oudervereniging herneemt deze info op hun Facebookpagina. Soms heeft de oudervereniging wat meer lef en gaat ze voor de camera staan. Dit resulteerde in een filmpje met Fluo en Fluette in de hoofdrol: Een veilige schoolomgeving kost geen energie. Zo werd ook de affiche van de oudervereniging met 8 tips voor een veilige schoolomgeving gespot door Unesco. Ze nomineerden zebrazoenen zelfs tot woord van het jaar ?.
Wil je tot slot nog iets kwijt?
Een veilige schoolomgeving kost geen energie. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, iedereen heeft er een aandeel in. Je moet dit als school en oudervereniging wel warm houden!
Bedankt, Nele en Yuri!